ERRORS MATEMÀTICS

Us proposo un vídeo que enceta la reflexió sobre l'ensenyament de les matemàtiques, a vegades les qüestions que ens
external image bot_tornar.png
poden semblar més evidents, no ho són tant quan el receptor del nostre missatge està instal.lat en l'error d'una forma gairebé "militant" degut a les seves dificultats d'aprenentatge.
A banda de les dificultats pròpies dels processos d'aprenentatge, en l'ensenyament de les matemàtiques els docent sempre ens hem trobat amb una dificultat afegida: els preconceptes erronis dels alumnes. Tal i com reflecteix el video, sovint aquestes idees prèvies són estructurals i sobre elles ja s'han construït nous coneixements (conceptes, procediments, etc.). El gran repte és doncs, trobar la manera de trencar aquestes idees prèvies errònies i aconseguir re-construir els mecanismes matemàtics sobre una nova base.En totes les aules tenim alguns alumnes que tenen aquest tipus de dificultats. Són nens i nenes amb problemes en raonament lògic, estructura espacial, etc. I estic d'acord amb les companyes, que l'única manera d'aconseguir que les superin és mitjançant metodologies manipulatives i amb un ensenyament orientat a la pràctica quotidiana.
Personalment, sempre m'ho he pres com un repte apassionant. M'agraden molt les matemàtiques i gaudeixo molt d'aquestes classes. I malgrat que en ocasions se m'esgoten els recursos, és molt satisfactori veure la cara dels alumnes en aquells moment gairebé màgic en fan el "clic" i, de sobte, comprenen allò que els era impossible d'entendre un minut abans.

És qüestió de metodologia, enfocament, ....
Que en penseu?
Jordi B
Jordi B

Re: DEBAT 3 : ERRORS MATEMÀTICS
per Jorge Bermúdez Martos - dissabte, 28 gener 2012, 10:39

Un bon vídeo que recolza la importància de l'educació infantil i primària per refermar la base d'uns aprenentatges posteriors de qualitat. De fet, no fa gaire vaig tenir la oportunitat d'assistir al primer programa de Banda Ampla sobre educació, i molts dels assistents consideraven les primeres etapes de l'aprenentatge com una pura anècdota, carents d'importància. Potser aquest vídeo els hagués obert els ulls, perquè si comences aprenent malament, tot el que construeixis a sobre corre el perill de no tenir cap sentit.

Jordi Bermúdez