FOMENT DE LA MEMÒRIA

external image bot_tornar.png
Bona nit a tothom,

Sobre el nou paper del professorat que se'ns exigeix des de la nova llei Educativa i que tant de temps porten definint pedagogs d'arreu; el professor com a guia, afavoridor, orientador,... de l'aprenentatge, us plantejo un dilema molt interessant sobre el paper dels aprenentatges memorístics i els aprenentatges significatius.

Obro aquest debat sobre el paper de la memòria en els aprenentatges, en relació a l'últim mòdul del curs i per encetar la reflexió us deixo el següent article:
http://www.elpais.com/articulo/sociedad/repeticion/sirve/aprender/elpepusocedu/20100208elpepusoc_12/Tes
Penseu que els aprenentatges memorístics desterrats durant molt de temps pels aprenentatges significatius han de tornar a tenir un paper important en les escoles ?

Espero les vostres aportacions!
RESPOSTA
Jordi B
Jordi B

Re: DEBAT 4 : FOMENT DE LA MEMÒRIA
per Jorge Bermúdez Martos - dissabte, 28 gener 2012, 10:34

Associar la repetició a la memorització eficaç és un tema que crec que val la pena matitzar. Evidentment, repetir els continguts dels aprenentatges pot ajudar a retenir conceptualment molts continguts..., totm i que repetir per repetir és una estratègia didàctica absurda (segons el meu parer) i que està molt lluny de l'enfocament constructivista que fonamenta els aprenentatges en la significació d'aquests per als alumnes.

Al contingut teòric d'aquest mòdul, afirma que el fet d'endreçar els aprenentatges a la memòria a llarg termini depèn molt dels lligams que l'individu faci entre els nous aprenentatges i els que ja té. Partint d'aquesta base, repetir de la mateixa manera per afavorir la memorització ho trobo mancat de sentit.

I és en aquest punt on entra la figura del mestre, la imaginació, la reflexió didàctica per mostrar els aprenentatges de maneres diverses i amb la participació activa dels alumnes.

Es a dir, repetir sí, però amb un fonament metodològic i didàctic ric que ajudi els infants a connectar coneiements de maneres diferents.

Jordi Bermúdez