external image bot_tornar.png
Comptamalament havia planificat un dia molt divertit amb els amics, però no gosava sortir del llit i baixar-les les esca El matí anterior havia comptat els graons en baixar a esmorzar i li n’havien sortit 10. Però, quan pujà a dormir, n’havia comptat 11.
Si hi havia menys graons en baixar que en pujar, potser cauria de morros per terra! Així que, quan els amics el cridaren, es quedà al llit.
Aleshores arribà Comptabé i pujà les escales per a preguntar al seu germà què li passava. Quan sentí que Comptamalament tenia por de caure per les escales va dir que no podia ser; les escales tenen el mateix nombre de graons tant si puges com si baixes! Arrossegà Comptamalament fins a les escales i Comptamalament, molt espantat, donava les gràcies al seu germà per arriscar-se a caure. Baixaren les escales comptant-les: 10!; després, van tornar a pujar i també els en sortiren 10.
Aleshores Comptabé li digué que era la mateixa escala i que, per tant, tenia el mateix nombre de graons. Comptamalament se n’alegrà i sortí corrent a trobar els amics. (A.J. Baroody, 1987)

  • Quin penseu que era l'error que estava cometent Comptamalament?
  • Quina estratègia li recomanaríem per tal de resoldre aquest tipus d'error?

Teniu alguna proposta de programari que li pugui ser útil?
RESPOSTES

Re: Recomptant
per Montse Soler Llapart - dilluns, 16 gener 2012, 13:17

L'error és que compta les passes i no els graons. Per tant el problema és la dificultat per entendre la noció de quantitat, tal i com diuen les meves companyes, el programa de les bombetes li podria ajudar a entendre-ho. Poso també un link d'una pàgina web que faig servir habitualment on hi ha molts jocs per treballar aquest contingut:
http://www.ceip-diputacio.com/CI%201r%20i%202n/MATES/matesCI.htm
Mostra missatge original | Contesta

Re: Recomptant
per Marta Ferrer Gimbernat - dimarts, 17 gener 2012, 17:57

Efectivament, per pujar 10 esglaons, necessites 11 passes. Per tant, en Comptamalament va contar esglaons quan baixava i passes quan pujava. I els dos càlculs són correctes, però no es corresponen ja que no són el mateix.

Possiblement recomenaria The Number Race per treballar les diferents situacions d'agrupaments i el Bombillas per treballar els conceptes de quantitat, número i com es relacionen.
Mostra missatge original | Contesta

Re: Recomptant
per Rosa Consarnau Farnós - dilluns, 23 gener 2012, 11:24

L'estratègia que li podem recomanar a Comptamalament és que compti els esglaons i no les passes que dóna per pujar-los o baixar-los, com molt bé diuen la Montse i la Marta. El "Bombillas" crec que pot ser molt útil. Us deixo aquest enllaç per que remeneu a l'apartat de recursos, n'hi ha de tota mena per treballar les matemàtiques:

http://phobos.xtec.cat/creamat/joomla/index.php/inici

Mostra missatge original | Contesta
Jordi B
Jordi B

Re: Recomptant
per Jorge Bermúdez Martos - dilluns, 23 gener 2012, 22:49

El meu punt de vista és que el problema que té contamalament està més relacionat amb la interpretació de la geometria de l'espai que l'envolta. La seva percepció és errònea perquè les propietats de l'espai que l'envolta estan sotmeses al moviment de les seves passes, amb la qual cosa conta 11 esglaons pujant i 10 baixant.


Fins a cert punt comparteixo amb els companys de curs que una activitat que l'ajudaria podria ser la de les bombetes, però crec que en aquest cas també seria molt adequat una activitat de comprensió de l'espai i el moviment des d'un punt de vista matemàtic. En aquest sentit, l'aplicació que recomano és una de les que hi ha recomanades al final d'aquest mòdul per treballar la resolució de problemes: www.physics.com. Aquesta aplicació posa en situacions versemblants l'alumne, de manera que ha de resoldre les diferents proves que se li proposen tenint en compte les lleis físiques de la realitat i la forma geomtrica dels cossos.


Una aplicació que recomano encoratjadament per treballar a primària és Scratch, que inicia els nens en el món de la programació tot jugant. Desperta la creativitat dels infants en un entorn de moviments i formes que han d'acomplir les pautes dinàmiques i de situació espacial que l'alumne decideixi en funció de la finalitat de l'activitat que es du a terme. (http://info.scratch.mit.edu/es/Scratch_1.4_Download)
Jordi Bermúdez
Mostra missatge original | Contesta
Mitjana de valoracions: Fet

Re: Recomptant
per Verònica Mingot Torres - dimarts, 24 gener 2012, 11:59

Al igual que els meus companys crec que l'error que estava comentent en Comptamalament era que comptava les passes en comptes dels esglaons, per aquest motiu de pujada li sortia un nombre i de baixada un altre.

L'estratègia que li recomanaria per sol·lucionar l'error és ajudar-se de material per fer el recompte. Per exemple podriem utilitzar boletes o qualsevol altre tipus de peça o objecte per posar en cada esglaó i fer el recompte. Quan un alumne té problemes amb aquest tipus d'excercicis jo sempre faig que utilitzin un material com a suport per fer el recompte ja que de vegades comporta una abstracció que ells encara no estan preparats i cal ajudar-los amb un suport material.

Com a proposta de programari que li pugui ser útil jo esmentaria aquesta:

http://www.vedoque.com/juegos/juego.php?j=bombillas

Crec que els serà útil per veure més clares les estratègies per fer el recompte.

Fins aviat!
Mostra missatge original | Contesta

Re: Recomptant
per Sergio Villarroya Molina - divendres, 27 gener 2012, 20:12

Bona tarde, jo també crec que el problema del nen és que conta passes en compte d'esglaons. El problema pot ser que no asocia la quantitat amb el nombre, però crec que és més problema d'estratègia (dificultat organitzativa). D'altra banda no hem de perdre de vista una posible deficiència perceptiva.(busca'm, percepción y atención).
Com a estrategia seria bo que a cada esglaó col.loqués algo de material per a comptar millor.
Programes recomanables: bombillas, kid's abacus 2.0, the number race.
Mostra missatge original | Contesta

Re: Recomptant
per Carolina Sanz Marín - dilluns, 30 gener 2012, 20:04

Us deixo un parell de links que us podrien anar bé per resoldre aquest tipus de problemes:
http://clic.xtec.cat/db/jclicApplet.jsp?project=http://clic.xtec.net/projects/numeroes/jclic/numeroes.jclic.zip&lang=es&title=Actividades+de+numeración
http://genmagic.org/generadores/galeria2/contar1.swf